top of page
תמונת הסופר/תmiri Keller

חלק 6 - מה הקשר בין זכרון חיסוני ואלרגיה

כשגורם זר נכנס לגוף בפעם השנייה המערכת החיסונית מפעילה את הזכרון החיסוני והפולש מחוסל תוך זמן קצר. לעיתים הגוף אפילו לא יחווה מחלה.

זכרון חיסוני הינה תגובה מצילת חיים !

מה קורה באלרגיה ?

הגוף מזהה חומר תמים כגון מזון, כגורם זר, בפעם הראשונה כשהוא פוגש אותו הוא יגיב כמו פעם ראשונה קלאסית – המערכת המולדת תפעל נגדו בזמן שמערכת הנרכשת תעשה בדיקות. אז נראה קצת אדמומיות, דמעות, נזלת, כאבי בטן, במידה שהיא סבירה / נורמלית / עדינה.

המפגש הראשון בונה לנו כבר את הזכרון החיסוני , כלומר יופעלו תאי T ותאי B שמזהים באופן ייחודי וייעודי את אותו המזון. תאי B מיצרים נוגדנים שמטעינים את תאי המערכת החיסונית המולדת. הם עכשיו בכוננות עד לפעם הבאה.

מה יקרה בפעם הבאה שהגוף יפגוש את המזון ? זוכרת שהגדרנו את האלרגיה כתקלה ? Malfunction ? כאן בדיוק התקלה מתבטאת!

למעשה יש כאן שתי תקלות –

  1. זיהוי מזון כגורם זר/ פולש / אוייב

  2. תגובה חיסונית עוצמתית מדי

הקסם של המערכת החיסונית היא העדינות שלה, האיזון, כל פעולה מחושבת ומווסתת. תהליכי ההפעלה והכיבוי שלה מבוקרים בקפידה רבה.

באלרגיה, כשהגוף נחשף בפעם השנייה למזון, מתרחשת הפעלה מוגברת, לא מבוקרת של המערכת החיסונית שתוביל להפרשה מוגברת של היסטמין, הפרין ושלל חומרים שעלולים להוביל לתגובה אנפילקטית*.


זכרון חיסוני במקרה הזה = סכנת חיים ! נראה את אותם תסמיני מחלה אבל באופן מוגבר: נזלת וליחה – עלול להוביל למחנק הקאות ושלשולים - עלול להוביל להתייבשות שיעול– רמיזה לתחילתו של קוצר נשימה קוצר נשימה – כתוצאה מהתכווצות הסימפונות בריאות, נשימה בצפצופים. התרחבות כלי דם – התרחבות שאינה הדרגתית עלולה להוביל לבצקת, נפיחות בכלי הנשימה, צוואר, כלומר למצוקה נשימתית ומחנק נמנום– במצב אלרגיה אנחנו רוצים לשמור על ערנות, תגובה אנפילקטית יכולה להוביל לאובדן הכרה. מאוד בעייתי כשיש גם מצוקה נשימתית.

*תגובה אנפילקטית – תגובה אלרגית חזקה שבה מעורבות מספר מערכות גוף: עיכול, עור ונשימה.


 

ד"ר דקלה לנקרי תמנה (PhD),

אמא, מרצה, חוקרת, מאמנת אישית ומדריכת הורים

3 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page